Az új biobolt összehozó ereje

Számomra az egészséges életmód nemcsak egy divatos kifejezés, amit online hirdetek, hanem igyekszem mindent megtenni annak érdekében, hogy a lehető legegészségesebben éljek: sok zöldséget, gyümölcsöt eszem és figyelek az ételek összetevőire.

A rendszeres sport is napirenden van, de ez nem órákig tartó edzőtermet jelent, hanem változatosan, amihez épp kedvem van. Ettől függetlenül szerintem fontos, hogy ne vonjunk meg magunktól olyat, amit épp kívánunk, vagy azt más formában vigyük be a szervezetünkben. Tipikus példa erre a csokoládé fogyasztása. Mint édesszájú, csokoládé és egyéb édességek nélkül nem hinném, hogy teljes lenne az életem. Itt viszont rögtön abban térek el másoktól, hogy a magasabb kakaótartalmú csokikat választom és nem egy táblát eszem egy ültömben. Elengedhetetlen, hogy mértékkel nassoljak és így nem is kell magam bűnösnek éreznem minden egyes alkalom után. Fő az egyensúly, nemde?!

Nemrég a lakásomtól a buszhoz sétálva láttam meg valami furcsát a mellettem lévő utcába. Rendben, nem furcsa volt, csak szokatlan és új: egy biobolt nyílt az egyik lakótömb földszinti üzlethelyiségeinek egyikében. Eddig hozzászoktam, hogy mindig be kell sétálnom a belvárosba, ha valami finomat, de jó alapanyagú dolgot szeretnék venni, így nagyon meglepődtem. Sajnos aznap már nem sikerült odaérnem zárás előtt, de nem adtam fel és elhatároztam, hogy másnap betérek. A következő nap be is mentem és a széles választék végigböngészése mellett jól elcseverésztem az eladókkal is. Kedvesek és roppant segítőkészek voltak, így hamar arra jutottam, hogy ez lesz az új törzshelyem, ha épp nassoló szenvedélyeimnek akarok élni.

A minap is ebben a boltban jártam épp a kedvenc lencsechipsemet kutatva, amikor egy korábban még nem látott férfi lépett be az ajtón.

Az igazsághoz hozzátartozik, hogy olyan környéken élek, ahol mindenki ismer mindenkit, így egy új arc hamar feltűnik bárkinek.

A férfi már a boltba belépve felkeltette az ott lévők érdeklődését, hiszen egyik kezében egy bőr aktatáskát, a másikban pedig egy papír cetlit szorongatott és mindent tüzetesen átvizsgálva járta fel alá a sorokat. Kissé kétségbeesett arca ellenére határozottnak tűnt, így az eladóhölgy adott neki egy kis időt, mire megszólította és segítségét felajánlotta. Kiderült, hogy a férfi nemrég költözött a környékre és feleségénél glutén- és laktózérzékenységet állapítottak meg pár hete, viszont ez az első alkalom, amikor a felesége nélkül indult el bevásárolni az aznapi vacsorához: bolognai spagetti és tiramisu volt a menü és a férj nem akarta, hogy feleségének mást kelljen ennie, mint a családnak.

A bolt eladói készségesen segítették, ellátták mindenfajta tanáccsal az alapanyagokat illetően. Igazából, személy szerint én is olyan érdekelt lettem a témában és abban, hogy segíteni tudjak neki, hogy az ott dolgozókkal együtt kezdtem el mindenféle alternatívákat kínálni neki a főzéshez. A végén annyira belelendültem, hogy még a hőn szeretett nassolnivalóimat is megosztottam vele, ő pedig szorgosan jegyzetelt. A végén olyan jót beszélgettünk, hogy másnapra áthívtam őket magamhoz vacsorára is.

Miután mindent beszerzett, az új szomszéd a pénztárhoz sétált és egy rövid csevej, majd fizetés után hazament elkészíteni az aznapi vacsorát.

Másnap, mikor átjöttek hozzám, a felesége ódákat zengett az előző esti ételről, amit a kedvenc bioboltunkban vásárolt alapanyagokból készített neki a férje. Ez egy szuper közös pontnak is bizonyult és utána számos egyéb receptet is kerestünk, amikkel a korábbi – de nem glutén- és laktózmentes – ételeit tudta elkészíteni otthon. A sok kacagás és ismerkedés közepette az is kiderült, hogy a feleség ugyanannál a cégnél dolgozik, mint én, csak épp egy másik osztályon.

Kicsi a világ, nem?

A házaspárral azóta is nagyon jól kijövünk, gyakran találkozunk és segítjük egymást. Tegnap épp a testvérem férjének kerestem születésnapi ajándékot amikor eszembe jutott az a szép aktatáska, amit a találkozásunk napján láttam Istinél a bioboltban. Az idő szorított, mert a hétvégén volt a születésnapi buli, így gyorsan fel is hívtam, hogy hol vette az övét, mert szükségem lenne rá ő pedig üzenetben átküldte a linket. Otthon mikor elkezdtem az oldalt pásztázni, annyi fajtát találtam, hogy teljesen tanácstalan lettem és muszáj voltam Isti segítségét kérni a döntéshez. Már egyből szimpatikus volt az is, hogy láttam az oldalon az ingyenes kiszállítást. Ráadásul olyan opció is van, hogy ha a táska, amit rendeltél mégsem az elvárásaidnak megfelelő, mert mondjuk, nem tetszik a színe, vagy mégsem jó a mérete, akkor az oldalon található leírás alapján cserére is lehetőség van. Végül egy olasz dupla rekeszes bőr aktatáskára esett a választás és pár nap alatt már útrakész is volt a buliba! Az ünnepelt imádta én pedig a mai napig hálát adok annak a bioboltnak, ami ilyen barátokat adott nekem.