Egészséges életmód és hidas fogpótlás

Fontosnak tartom az egészség megőrzését és fenntartását, de sajnos hiába figyelünk oda mindenre, még így sem kerülhetjük el azt, hogy néha fel kelljen keresni egy-egy orvost.

Táplálkozás, mozgás

Habár már nem vagyok egy mai csirke, még negyven felett is fontosnak tartom azt, hogy a testem minél jobb formában legyen. Ezt leginkább megfelelő táplálkozással és elegendő mozgással próbálom elérni. Persze mindez nem jelenti azt, hogy arra hajtok, hogy modell alkatom legyen, csupán csak arról van szó, hogy szeretnék egészséges és csinos lenni minél tovább.

A táplálkozásról mindenki mást mond. Sokszor lehet azt olvasni, hogy bizonyos ételeket tilos fogyasztani, másokat viszont ajánlott, rá néhány hónapra vagy évre pedig ennek pont az ellenkezőjét. Éppen emiatt, én ilyenekre már nem figyelek oda. Úgy érzem, hogy ennyi idősen már megvan a magamhoz való és eszem és tapasztalatom ahhoz, hogy tudjam, hogy mik azok az életek amik jót tesznek nekem, és a családomnak egyaránt.

Általában, amikor csak tehetem, bio élelmiszereket vásárolok, mert úgy gondolom, hogy ne együnk több méreganyagot annál, mint amennyit nem „muszáj”. Persze nem lehet elkerülni a mérgeket teljes mértékben, az ember önkéntelenül is fogyaszt ilyesmiket, de amennyire csak lehet, érdemes redukálni ezeknek a számát.

Emellett pedig a mozgásnak is nagy híve vagyok. Karban kell tartani a testet, kell egy kis erőnlét és állóképesség, mert az egészség nem tartható fenn csupán táplálkozással. A férjemet és a gyerekeimet is mindig arra próbálom ösztönözni, hogy hetente kétszer, háromszor, vagy akár többször is, sportoljanak valamit. Úgy gondolom, hogy a legjobb ösztönzés a példamutatás, éppen ezért, én minden másnap eljárok futni. Van hogy hosszabb, van hogy rövidebb távokat teszek meg, a lényeg csupán az, hogy heti rendszerességgel mozogjak.

Fogpótlás

Sajnos hiába az egészséges életmód, vannak olyan dolgok, amik még így is kiküszöbölhetetlenek. Nekem például világ életemben rosszak voltak a fogaim. Ez azért is meglepő, mert mindkét szülőm jó fogakkal bírt, sőt, még bír is, csupán hatvan éves koruk felett volt szükségük műfogsorra. Ezzel szemben én mindig is szenvedtem velük. Már tinédzser koromban is gyakori vendég voltam a fogorvosnál, sokszor kellett fúrni és tömni és gyökér kezelni, egy idő után azonban néhány fogamat ki is kellett húzni.

Szerencsére a mai világban már nem akkora probléma a fogvesztés, mint száz, vagy kétszáz évvel ezelőtt, hiszen remek fogpótló módszerek léteznek. A lényeg csak annyi, hogy az ember megfelelő szakembert válasszon, aki jól el tudja látni őt és szép, új fogakkal megajándékozni.

Nekem nagyon profi fogorvosom van, akihez az ember szinte jó szívvel jár vissza. Tény, hogy azért a fogorvos látogatás senkinél sem szerepel a tíz legkedveltebb tevékenység között, de én úgy vagyok vele, hogy ha már el kell mennem, akkor senki máshoz nem mennék, csakis a saját orvosomhoz, mert ő a legjobb. Az utóbbi években már több fogpótlás hidat is készített nekem és nagyon meg vagyok elégedve velük. Nemcsak szépek, hanem kiváló minőségűek és tartósak is. Sajnos mindez a saját fogaimról nem mondható el, de hát sebaj. Ha már így alakult, akkor legalább az eredeti, rossz fogaim helyett jó minőségű, esztétikai fogpótlások birtokában lehetek.