Egészséges életmód és több kikapcsolódás!

Párommal nem régiben úgy határoztunk, hogy áttérünk egy egészségesebb életmódra. Elég volt most már a sok gyengélkedésből, betegeskedésből, enervált összeesésekből, beláttuk, hogy ha valakinek olyan pörgős és stresszes az élete, mint nekünk, akkor illik egy kicsit jobban figyelni a táplálkozásra, a megfelelő testmozgásra és a pihentető kikapcsolódásokra is.

Az egészséges táplálkozásért elvileg én vagyok a felelős. Megpróbálok mindenféle élelmiszert a lehető legegészségesebb módon elkészíteni. Rengeteg receptet gyűjtöttem össze, sőt még egy-két főzős műsor megtekintésére is vetemedtem, de ezt azért hamar feladtam. Elegendőnek találtam az önképzést és a saját magam fantáziája általi fejlődés lehetőségét. Egyedül azt lesz nehéz betartani, hogy minden nap főzzek. Kevés általában az ilyesmire az idő, illetve úgy mondanám, hogy mindig ebből veszek el inkább időt, ha az élet bármely másik területén még szükség van néhány órára. Ezen kellene változtatni, meg a főzéshez való hozzáállásomon, és akkor nem állandóan savanyú pofával ácsorognék a konyhában.

A testmozgást is vissza kell építeni a mindennapjainkba, mert mostanság elég keveset foglalkoztunk ilyesmivel. Én régebben napi rendszerességgel futottam, illetve otthon aerobikoztam. Ez számomra a két legtökéletesebb mozgásforma legtökéletesebb kivitelezése. Nem zavar senki, a sajt tempómban csinálom, és nem kell mellé elviselnem senkinek az idegesítő természetét egy bezárt helyen. Az aerobikot is csak egyszer-kétszer néztem meg csoportos edzés keretein belül, egyébként otthon, videó felvételek alapján szoktam űzni ezt a sportot.

Mindeközben a párom a mozgást csak edzőterem képében tudja elképzelni, így ő már ki is váltotta a havi bérletét, és igyekszik a lehető legtöbbet ki is használni azt. Hetente két alkalommal elegendő talán, néha pedig velem tart a futások alkalmával. Ő már ki is találta egyébként a számára legmegfelelőbb pihentető szórakozást: a konditeremből hazafelé jövet be szokott térni a kedvenc autós boltjába (legalább kéthetente) és indokolatlan mennyiségű időt tölt el, a sűrűn megújuló árukészlet böngészésével. Azt mondta, hogy számára ez a pihenés, mert itt mindig olyan nyugodt a légkör, nem piszkálja senki, el tud merülni a helyszínen megtalálható összes, számomra lényegtelen apróságnak tűnő árucikkben. Kedves a személyzet, mindig türelmesek vele, és soha nem akarják ki ebrudalni, pedig általában tényleg csak nézelődik. Hozzátenném, bármilyen eszköz kell a kocsihoz, mindig ebből az autósboltból rendeljük, tehát nem csak melegedni, meg nyálat csorgatni járunk oda, bár tény, hogy a kedves párom valóban javarészt ezt csinálja.

Számomra a kikapcsoló pihenés pedig inkább egy újabb mozgásforma, méghozzá a jóga. Jó idő esetén kint egy park egyik nem túl szem előtt lévő helyén, vagy esetleg akár bent a lakásban is művelhetem, amennyiben úgy tartja kedvem. És nem csak a testnek, de a léleknek is jót teszek ezzel, így hát úgy gondolom, hogy részemről nem is történhetett volna jobb választás. Remélem hamarosan az eredménye is látszódni fog, na nem a szálkás izmokra gondolok ezalatt, mert tudom, hogy azt hiába várhatom. A lelki békémet szeretném most már hamarosan elérni, úgy gondolom, jelenleg ez a legfontosabb ahhoz, hogy tényleg egy egészségesebb emberré válhassak.

Ti mit tesztek az egészségetekért? Szerintetek melyik pihentető aktivitás a jobb megoldás: a jóga, vagy az autós bolt heti feltérképezése?