Egy életmódváltás anyagilag sajnos nem könnyű játék, összességében akár egy Swarovski fülbevaló árával is vetekedhet

Manapság gyakorlatilag rá vagyunk kényszerülve arra, hogy a sokak által csak sznob ömlengésként kezelt egészséges életmódot kövessük, illetve, hogy megtanuljuk azt a saját képünkre, időbeosztásunkra és céljainkra megfelelően formálni és importálni az életünkbe. Nagyon fontosnak tartom mindezt, hiszen olyan mennyiségű szemetet és mérget viszünk be nap mint nap a testünkbe, szervezetünkbe, hogy ha egy picit nem figyelünk legalább oda a mérleg másik nyelvére bizony könnyen bajba kerülhetünk.

Én a magam részéről ezt sajnos a saját bőrömön keresztül tapasztaltam meg. Még épp időben, a testem egyik utolsó vész kongatásnál kapcsoltam és vettem észre, hogy az addig megélt életmódom már nem tartható fenn egyszerűen tovább. Az egyik fő probléma az volt, hogy mint mindenki, aki fiatal rengeteg időt töltöttem az éjszakai élet pezsgő forgatagában, viszont nem igazán hagytam magamnak időt pihenni ezeket, ráadásul egy rendszertelen, teljesen egészségtelen táplálkozással kiegészítve mindezt készen is állt egy jelentősebb kis „csomag”, amit felbontva aztán nem igazán lehettem felhőtlenül boldog… Muszáj volt döntenem, hogy változtatok drasztikusan és azonnal vagy megkockáztatom, hogy pár átbulizott alkalomért akár komolyabb árat fogok már fizetni. Az előbbit választottam és egy cseppet sem bántam meg! Óriási felüdülés volt végre nekiállni leszámolva az önpusztítással napról-napra egyre frissebbnek és egészségesebbnek érezni magamat. Elég sokat dolgoztam azon, hogy a hatás múlni kezdjen, de ahogy az lenni szokott a visszaesés eleinte még gyakori vendég a háznál, nem könnyű egy nap leforgása alatt felhagyni mindennel, amit addig életmódszerűen űztél. Ráadásul minden ismerősöd ott van, abban a világban, amit te elhagyni készülsz, így aztán különösen nem könnyű az embernek minden este rávennie magát, hogy a kocsmai kiruccanás helyett inkább maradjon otthon, nézzen egy filmet, olvasson vagy csak relaxáljon, készüljön a másnapra. Hülyén is hangzik még önmagamtól is mindez, de be kellett lássam, hogy a csak humbugnak titulált egészséges életmód bizony hamarabb ott kopogtat az ember ajtaján, mint gondolná…

Nekem ráadásul a karrierem is kockán forgott ezzel. Énekesként nyilvánvaló, hogy a legfontosabb adottságom a hangom, amit viszont ezzel az életmóddal ugyancsak kikezdtem, épp szabadúszóként ez mondjuk nem volt napi probléma, de mivel teljesen szét voltam esve nem is igazán tudtam volna elmenni meghallgatásra, hiszen még önmagamnak is kiábrándító teljesítményt nyújtottam, nem ám hogy másnak. Így aztán mindent mérlegre téve döntöttem úgy, hogy azt választom, hogy inkább élek egy árnyalattal kevesebbet most, de megőrzöm az életemet még pár évtizedre. Jó üzletnek tűnt. Ráadásul, ha az emberben ott a kellő elszántság, akkor semmi sem lehetetlen. Azzal próbáltam magamat kárpótolni, amit a legjobban szeretek, így aztán teljesen beleástam magamat a munkába a pihenés és a visszafogottabb életmód mellett. Nem könnyű, hiszen ebben a szakmában mindenkit a partik királyaként szeretnek tisztelni, ám nekem ezt sajnos felül kellett írjam a saját esetemben, hogy egyáltalán a szakmában maradhassak. Azt kell mondjam megérte!

Azóta igyekszem az életvitelemet heti egy edzéssel kiegészíteni. Nagyon fontosnak tartom ugyanis, hogy a keletkező energiákat le tudjuk vezetni és ha már van rá lehetőség, akkor miért ne olyan módon, hogy valami mást (álló- és tűrőképesség) létre is hozzunk vele? Ez szintén rengeteget segít a szakmámban, hiszen a színpadon is szükség van arra, hogy adott esetben két órát is végig tudj robotolni, ehhez pedig elengedhetetlen a megfelelő kondi.

Szóval egyszer ugye itt az edzés. Aztán másodszorra az étkezés megreformálása. Szerencsére itt nem volt szükség kimondottan drasztikus újításokra, hiszen a módszer alapjául azt vettem, hogy amit korábban ettem az javarészt szemét volt. Ha tehát ezt kidobom a francba és helyette új dolgokat teszek be, amikről tudom jól, hogy egészségesek, akkor máris nyert ügyem van nyitásként. Így aztán elkezdtem jóval több zöldséget és gyümölcsöt enni, illetve minden nap legalább egyszer rendes, meleg ételhez jutni. Emellett azt is célként tűztem ki, hogy lépésről lépésre azért kontrollálni tudjam milyen anyagokat viszek be. Az egyik fő elvem az, hogy a hangsúly azon van, hogy megfelelő mennyiségben mindenre szükséged van. Nem vagyok testépítő, így nincs szükségem fehérje bombákra, az egyetlen fontos dolog az volt, hogy a szervezetem újra rendesen, harmonikusan működni tudjon, miközben én is egyre jobb közérzetet kapok és egyre jobban vissza tudok térni az életbe.

A korán kelést viszont még mindig elutasítom haha. Persze, megteszem ha nagyon nincs más lehetőségem, de szerencsére a legtöbb zenésztársam is ezt az elvet vallja, így próbálni este szoktunk, míg fellépések nyilván szintén ilyen tájban vannak. Ha esetleg rádiózni, interjúzni kell az nyilván kivétel, de ilyenkor örömmel állítom be az órát kicsit korábbra. Nálam ugyanis az egyik legfontosabb és legjelentősebb tényező a harmonikus létezéshez, hogy mindig legyek kellőképpen kialva, így ezt mindenek fölé helyezem ha tehetem. Nyilvánvaló, hogy a legjobb teljesítményt is így tudom nyújtani, tehát senki sem forszírozza az ellenkezőjét, hála az égnek. Ezért van az, hogy míg a legtöbben reggelente ülnek be egy-egy kávézóba, mint törzsvendégek én estefelé, délután jelenek meg az ilyen helyeken rendszeresen, hogy elkezdjem a napomat. Kissé fura talán, de úgy próbálom alakítani az életemet, hogy mindez lehetséges legyen és megoldható. Ehhez persze az egyik legfontosabb tényező a közeged kialakítása, hogy olyan emberek éljenek veled és körülötted, akik segítik azt, hogy tudd élni az életedet úgy, ahogy te akarod és a legjobban tudod. Kissé talán önzőnek hangzik, pedig egyáltalán nem az, ezek szerintem alapvető emberi igények, amiknek a létrejöttéért érdemes megfutni a saját köreinket, amennyiben az lehetséges.

A szabadidőmben szeretek egyébként még biciklizni is. Az egyik legjobban ellazító sport ha kicsit elmész és tekersz egyet pár falu között, már ha van ilyenre lehetőséged. Eleinte kicsit gondban voltam, mert egy jó biciklis felszerelés és bringa együtt egy Swarovski fülbevaló árával is vetekszik akár, de úgy voltam vele, hogy ha már belevágok, akkor lehetőleg ne öreganyám kempingjével rójam az utakat. Szóval ez így egyben nálam eddig egy tökéletes életmódváltás és még nem is említettem, hogy ebben milyen fontos szerepe van magának a munkámnak, a zenének! Nem csak testileg, de szellemileg is ez tart életben és segít, hogy mindig friss és pörgős tudjak lenni. El sem tudom képzelni mihez kezdenék ha nem lenne ott az életemben! Nagyon szerencsés vagyok, hogy ez a munkám és hogy mellette lehetőségem volt egy ilyen életmódváltást véghez vinni, hiszen mindezek nélkül most nem is tudom hol lennék. De talán a legjobb, ha ezen nem is járatom az agyamat, hanem csak szimplán nyugtázom, hogy ez így tökéletes!