Gázpalackkal sütve is tehetünk az egészségünkért

gázpalack töltésHatalmas a vita a gázsütők és az elektromos tűzhelyek kedvelői közt, és bár nagyon könnyű mind a két tábor kosarába dobálni az érveket, nem lehet eldönteni, hogy mégis a végén melyik oldalra dőlve fog az megállni. Mindenki másképp gondol arra, hogy mi a fontos: a fogyasztás, a jobb íz, a biztonság, az odaégetett ételek kidobása vagy a minél gyorsabb elkészülésük. Én ezt a vitát nem akarom eldönteni, de le akarom írni, hogy miért gondolom azt, hogy a tudatos és egészséges életmódomban segít az, hogy PB gázpalackot rakok a sütőmbe.

Gyerekkoromban mindig szerettem nézni a lángot a sütőben, amikor édesanyám süteményt sütött, így lehet, hogy a PB gázpalackokból eredő kék láng szeretete azokból az időkből ered még. Mióta azonban figyelek arra, hogy tudatosabban étkezzek (és emiatt sütemények helyett már jóval gyakrabban zöldségek sülnek amúgy is a sütőm gyomrában), más szempontokból is megkedveltem ezt a technikát. Úgy gondolom, hogy mindig akkor fogok az eredeti, természetes étkezéshez közel állni, hogyha valódi tűz segítségével főzöm az ételeket.

Nem csak a sütésnél preferálom azonban, hogyha valódi láng lobog az ételeim körül, hanem a főznél, a lábasaim alatt is. Sok biztonsági hiányossága van ennek a technológiának, az igaz, hisz mind a gyúlékony PB gáz lakásban tartása miatt, mind pedig a nyílt láng veszélyes, de én még mindig gyakrabban követem el azt a hibát, hogy megégetem az ételt, mint azt, hogy a kezemmel teszem ugyanezt.

A biztonságosságot pedig tovább növelik azzal, hogy a PB gázpalackokat megtöltő gázhoz mesterségesen keverik hozzá a „gázszagot”: alapesetben ez ugyanis egy szagtalan anyag lenne, és nem vennénk észre, hogyha valahol szivárog. Így azonban a jellegzetes, kellemetlen szagra felfigyelünk minden esetben, és tudjuk, hogy szellőztetni kell.

Persze, a megelőzés fontosabb: gázpalack vásárlásánál amúgy is figyelmet kell fordítani arra, hogy a megrendelést hol adjuk le, megbízható-e a cég, és bízunk-e abban, amit ők gyártanak. Fontos jelzés lehet a cég hozzáértésére, ha például sok mindennel foglalkoznak: én például olyan helyről rendelek, ahonnan ugyanolyan könnyű szerrel tudnék argon palackot, CO2 palackot vagy acetilén palackot rendelni, mint az általam használ PB házpalackot. Emellett a kis kiegészítőkre is mindig figyelmet kell szentelni: ha a gázpalack maga jó minőségű, attól még hasonló módon jó szelepeket, hollandereket vagy nyomásszabályozókat kell hozzá venni.

Mialatt írtam, végig palackos gázt feltételeztem, nem pedig központit: ez kizárólag csak azért van, mert én ezt használom, e között a két technológia közt szerintem már nincs különbség. Sokan mondják, hogy a palackok problémásabbak, hisz mindig cserélni vagy tölteni kell őket, ami rengeteg időt elvehet az ember életéből. Én azonban nem gondolom így: gázpalack töltést mindig ugyanahhoz a céghez viszem a kiüresedett tárolóimat, így biztos lehetek benne, hogy gyorsan és precízen kiszolgálják minden kérésemet – mindig ugyanazokkal a megszokott arcokkal találkozok, és már kérdezés nélkül tudják, miért jöttem. A telepen több emberrel beszélgettem már az egészséges életmódról, és ők is mindig érdekességeket osztanak meg a saját szakmájukról.

Náluk ráadásul házhozszállításra is lenne lehetőségem, így az se áll fenn, hogy egy átlagos embernek a PB gázpalackjára túl sok időt kéne töltenie. A cserét ilyenkor meg lehet beszélni telefonon, és honlapjukról könnyen ki lehet választani, hogy milyen típusú terméket akarunk hozzá, az időpont egyeztetése pedig szinte már magától zajlik.

Hogyha valaki úgy dönt, hogy hozzám hasonlóan palackot használ, akkor egy dologról ne feledkezzen csak el: a gázpalackot töltsük mindig újra, és ne újat vegyünk! Egyrészről, így olcsóbb, másrészről az üres gázpalackok veszélyes hulladékuk, és illegális lerakásuk sok problémát okoz a környezetvédőknek. Arról pedig már beszéltünk, hogy az egészséges életmódunkhoz az is hozzátartozik, hogy környezettudatosan gondolkodjuk (http://bioazis.hu/egeszseges-eletmod-kornyezet-tudatossag/).